Header Ads

test

5 Sebab Mengapa Anak-Anak Menjadi Keras Kepala
1. Kritikan Berlebihan (Hypercritical): 

Anak-anak yang kerap dikritik akan merasa sentiasa di bawah pengawasan dan tekanan. Ini boleh mendorong mereka untuk menjadi keras kepala sebagai bentuk melawan atau menegaskan diri. Apabila segala tindakan mereka sentiasa dinilai, mereka lebih cenderung untuk melawan arahan dan menunjukkan ketegaran hati sebagai pertahanan.

2. Pelabelan: 

Memberi label seperti "malas", "nakal", atau "degil" kepada anak boleh menyebabkan mereka menerima label tersebut sebagai identiti. Ini bukan sahaja mengurangkan keyakinan diri mereka tetapi juga mendorong tingkah laku negatif sebagai pemenuhan ramalan yang dibuat oleh orang dewasa.

3. Permissive: 

Ibu bapa yang terlalu ikut cakap anak-anak. Tak boleh tengok anak menangis langsung. Anak merengek minta sesuatu, terus diberi. Kelak anak tersebut tidak akan pandai berdikari.

4. Kecuaian (Negligence): 

Anak-anak yang tidak mendapat perhatian yang cukup dari orang dewasa sering merasa perlu menarik perhatian dengan cara apa pun yang mungkin, termasuk melalui tingkah laku yang keras kepala. Kecuaian emosi ini membuatkan mereka mencari cara untuk menonjol atau mendapatkan pengakuan melalui konflik.

5. Disiplin yang Menghukum (Punitive Discipline): 

Menggunakan hukuman sebagai cara utama mendisiplinkan boleh membangkitkan rasa dendam dan keinginan untuk memberontak dalam diri anak-anak. Ini kerap membawa kepada pembangkangan sebagai usaha menegaskan kebebasan diri mereka dan membuktikan bahawa mereka tidak boleh dikawal dengan mudah.

Hukuman ada dua jenis:

1- Punitive Descipline: hukum

2- Restorative Descipline: tunjuk ajar, bagi teladan/contoh, galakan

#UrusSetiaPeneranganDarulAman

#UPDA

Tiada ulasan