Header Ads

test

TABURAN HUJAN 278 MM DALAM TEMPOH 8 JAM DI SEKITAR PUNCAK GUNUNG JERAI, KEDAH


TABURAN HUJAN 278 MM DALAM TEMPOH 8 JAM DI SEKITAR PUNCAK GUNUNG JERAI, KEDAH

1. Laporan tinjauan cuaca oleh Jabatan Meteorologi Malaysia (Met Malaysia) mendapati terdapat taburan hujan lebat luar biasa dalam tempoh yang singkat di sekitar kawasan puncak Gunung Jerai, Yan, Kedah bermula sekitar jam 2.30 petang, 18 Ogos 2021. Keadaan ini telah menyebabkan berlaku kejadian banjir kilat di kawasan penempatan di Daerah Kuala Muda dan Daerah Yan, Kedah.

2. Berdasarkan maklumat oleh Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Malaysia, Stesen Hujan Gunung Jerai merekodkan bacaan kumulatif 281 mm dan Stesen Hujan Kampung Singkir Genting merekodkan bacaan kumulatif 172 mm. Dalam tempoh 1 jam, jumlah kumulatif tertinggi hujan direkodkan adalah 91 mm. Berdasarkan rekod, pada jam 6.00 petang, hujan yang turun telah melebihi 50 tahun Average Recurrence Interval (ARI). Manakala kemuncaknya ialah pada jam 8.00 malam iaitu melebihi 70 tahun ARI bagi jumlah hujan 278 mm.

3. Kejadian hujan yang ekstrem ini telah menyebabkan fenomena kepala air di kawasan Gunung Jerai dan banjir lumpur sehingga kedalaman 0.1 meter hingga 0.3 meter di Daerah Kuala Muda dan 0.2 – 1.5 meter di Daerah Yan. Hujan lebat di hulu iaitu kawasan bukit menyebabkan berlaku limpahan air sungai serta terdapat halangan sampah sarap, kayu dan reba pokok yang tersangkut pada lintasan.

4. Pihak KASA bersama agensi-agensi di bawahnya, termasuk Kerajaan Negeri telah mengambil tindakan termasuk kerja pembersihan dan mengadakan perbincangan bagi melaksanakan kerja-kerja pembaikan yang perlu dijalankan segera.

Dato’ Seri Ir. Dr. Zaini Ujang
Ketua Setiausaha
Kementerian Alam Sekitar Dan Air Putrajaya

19 Ogos 2021

#UrusSetiaPeneranganDarulAman
#UPDA 
#KASA

Tiada ulasan