Header Ads

test

KUTIPAN HASIL CECAH RM1 BILION MENJELANG 2023

 


ALOR SETAR - Kutipan hasil RM1 bilion diletakkan kepada semua agensi dan jabatan dalam negeri Kedah bagi mencapai sasaran kutipan tersebut menjelang 2023.

Cabaran itu menurut Menteri Besar Kedah, YAB Dato' Seri Muhammad Sanusi Md Nor sebagai pemangkin meningkatkan hasil pendapatan kerajaan negeri.

“Tumpuan kerajaan adalah meningkatkan hasil kemudian baru boleh meningkatkan perbelanjaan,”katanya yang merupakan Pengerusi Jawatankuasa Kewangan ketika sesi Dialog Bajet 2023 di Raia Hotel and Convention Centre semalam.

Jelas beliau kerajaan negeri berusaha sedaya upaya untuk memastikan kesejahteraan rakyat terjamin namun rakyat juga perlu berubah selari dengan keperluan dan kehendak semasa.

Tambah Muhammad Sanusi, beliau mahu semua agensi dan jabatan untuk mengurangkan kekangan birokrasi bagi memudahkan urusan rakyat.

Antara kaedah yang boleh diambil adalah memperkasakan sistem bayaran tanpa tunai seperti iBayaq yang menjimatkan masa, tenaga, perbelanjaan dan menghindari berlakunya ketirisan wang.

Mengulas tentang sesi dialog bajet, Sanusi berkata kebanyakan perkara yang dibangkitkan oleh peserta di luar bidang kuasa kerajaan negeri tetapi di bawah kuasa kerajaan Persekutuan.

Katanya, banyak projek yang sedang berjalan di bawah kerajaan negeri tetapi ianya memakan masa dua hingga tiga tahun untuk disiapkan seperti projek pembinaan lima Loji Rawatan Air (LRA) yang bakal siap menjelang 2024.

“Jika semua perkara mengharapkan kerajaan negeri laksanakan dalam tempoh yang singkat mungkin sukar,” ujarnya lagi.

Tiada ulasan